Somic casepacker bij Vepo Cheese | Verpakkingsbeheer | Verpakkingsbeheer |

2021-11-29 10:09:15 By : Ms. Lisa Chu

Vepo Cheese in Oudewater is gespecialiseerd in het verwerken en verpakken van geraspte kaas. Om kosten te besparen heeft het bedrijf de eindverpakking geautomatiseerd met de Somic casepacker. Technisch operations manager Hugo van Put kijkt terug op een goed voorbereide en succesvolle installatie en automatisering.

Cheddar, Emmentaler, Goudse kaas, Edammer en Mozzarella. Het aantal verschillende kazen dat Vepo Cheese verwerkt tot kaasschijfjes of geraspte kaas is groot. Het bedrijf, dat vorig jaar haar 100-jarig jubileum vierde, verwerkt deze kaassoorten in haar fabrieken in Bodegraven en Oudewater. De fabriek in Oudewater verwerkt vele soorten specialiteiten. Het inpakken van de zakken geraspte kaas was tot voor kort veel handwerk. Technisch operations manager Hugo van Put kreeg de opdracht om de eindverpakking te automatiseren. 'We hadden drie verpakkingslijnen waar twee mensen per lijn de hele dag zakken in dozen doen. Arbeidsintensief werk. Automatisering bespaart uitzendkrachten en kosten.'

Hugo van Put: 'Zowel Somic als ik houden van details. En dan is de kans groot dat je tot een goed eindproduct komt.'

De ruimte van de inpakafdeling is echter beperkt. Hugo van Put was daarom op zoek naar een verpakkingslijn met een kleine footprint. Hij kende de Duitse Somic van zijn vorige baan bij Refresco en nam contact met hen op. 'De ReadyPack casepackers die Somic voorstelde gingen meteen in beroep. Andere machineleveranciers bedachten oplossingen met allerlei extra toeters en bellen.' Daarnaast was de operations manager onder de indruk van de gedegen aanpak in het voortraject. 'Somic heeft vooraf veel gedetailleerde vragen gesteld. De exacte doosformaten, het gebruikte karton, welke folies we gebruiken, de andere machines in de lijn, et cetera. Kortom, we kregen het gevoel met een aanbieder te maken te hebben die ons kan ontzorgen en ervaring heeft met ons product.' 'Een goede inventarisatie is de start van een succesvol traject', beaamt Jan-Willem Cornelisse van Somic. 'En we hebben inderdaad al veel kaasverpakkingsmachines geleverd.'

De Somic ReadyPack casepacker werkt volgens het principe van positieve producthandling. Dit betekent dat de machine na het groeperen van de producten een tray of wikkeldoos om de producten heen vormt. Vepo Cheese verpakt haar kaaszakjes in een wrap around doos. Een transportband transporteert de zakken met geraspte kaas naar de casepacker, die ze vervolgens in een servogestuurde lamellenketting plaatst. Hierna duwt een schuifarm de zakken in de cassette op de plano die ze samendrukt. De plano vouwt zich dan precies op de groeven en om het product heen. 'Metalen platen zorgen voor een interne tegendruk bij het vouwen van de plano, zodat er altijd een rechte en identieke doos uit de casepacker komt', legt Cornelisse uit. 'Zodat je goed kunt palletiseren.'

Jan-Willem Cornelisse over de Somic casepacker: 'Een goede inventarisatie is de start van een succesvol proces.'

Geraspte kaas is vatbaar voor schimmel. Daarom vergassen Vepo Cheese haar kaas tijdens het verpakken met een stikstof/CO2 mengsel. De juiste balans tussen gas en hoeveelheid kaas is essentieel om een ​​houdbaarheid van enkele maanden te garanderen. 'Te veel gas resulteert in uitpuilende zakken die problemen kunnen geven bij het ompakken', legt Cornelisse uit. 'In rechtopstaande verpakkingen kan de geraspte kaas naar de bodem zinken. De tas puilt als het ware uit en past niet goed in de doos. Daarom is het belangrijk om de zakken, ondanks de hoge snelheid, waterpas aan te leveren en zorgvuldig te vervoeren.' 'Een goede producthandling in de casepacker is van groot belang', vult Hugo van Put aan. 'Omdat microperforaties tot schimmelvorming kunnen leiden. Een test op een Somic demo-machine in Duitsland gaf ons het vertrouwen dat de producthandling in orde is.'

Hugo van Put laat op zijn mobiele telefoon een filmpje zien van een medewerker die een groot stuk karton over de productievloer schuift. Het karton moet de omtrek van de Somic-machine vertegenwoordigen. Een één-op-één nagemaakte 2D-replica die door de Vepo-fabriek werd geduwd om te verifiëren dat de Somic casepacker daadwerkelijk op zijn plaats kon worden gezet en er bijvoorbeeld geen muren hoefden te worden afgebroken. Het is een voorbeeld van hoe gedetailleerd de voorbereiding van de installatie was. Deze goede voorbereiding zorgde ervoor dat er voor beide partijen geen verrassingen kwamen tijdens de installatie. Somic had alle parameters voor de machine tot in detail in kaart gebracht en Vepo Cheese zorgde ervoor dat de fabriek optimaal werd voorbereid op de installatie van de machines. Alle essentiële functies werden gedemonstreerd tijdens de virtuele Factory Acceptance Test (FAT) in Duitsland.

Vepo Cheese verpakt haar kaaszakjes in een wrap around doos. De positieve producthandling van de Somic casepacker zorgt voor rechte, identieke dozen.

De installatie duurde slechts één dag. Maandag stond een team van Vepo-technici klaar om de technici van Somic Benelux bij te staan ​​en dinsdagochtend rolden de eerste dozen van de band. De rest van de week werd gebruikt om de operators te trainen en vrijdag vond de Site Acceptance Test (SAT) plaats. 'Vanaf dat moment lopen de machines probleemloos', besluit Hugo van Put. 'Een goede afstemming vooraf heeft ons in de laatste fase van onze zorgen verlost.'

De Somic ReadyPack casepacker bij Vepo Cheese neemt slechts 6,5 m2 in beslag.